slide
Ik vind het heerlijk om naar een bepaald tv-programma te kijken en tegelijkertijd de commentaren op twitter hierop te lezen. Noem het een afwijking, noem het beroepsdeformatie, maar ik vind het fascinerend hoe verschillend we op eenzelfde situatie kunnen reageren.

Alles wat we zien, zien we door een gekleurde bril. De bekende roze bril kennen we allemaal wel, we zien alles dan net iets te rooskleurig bijvoorbeeld omdat we verliefd zijn.

Waar we ons minder van bewust zijn, is dat we eigenlijk de hele dag door gekleurde brillen opzetten. Alles wat we zien en ervaren, is gekleurd door onze eigen ervaringen. Deze ervaringen maken dat we ergens alert op zijn, dat we ergens een oordeel over hebben (positief of negatief) of dat we ergens liever ver van blijven.

Ditzelfde concept kreeg ik laatst bevestigd toen ik met een vriendin naar een film keek. Het was een -zoals ik dat noem- een liflafje, een “blik-op-oneindig-verstand-op-nul-film” Tenminste, dat vond ik. Zij werd er echter enorm door geraakt en de behoefte aan wijn en zakdoekjes vierde hoogtij. Ze kon het zelf ook niet precies plaatsen, maar een bepaalde scene had een waterval aan emoties aangezet.

Dit zegt dus precies niks over de kwaliteit of ‘raakbaarheid’ van deze film. Dit zegt alles over wat mijn vriendin en ik als thema’s bij ons dragen, wat er speelde of speelt in ons leven dat ons bezig houdt of heeft gevormd. Ik ben bijvoorbeeld gescheiden, dus een film waarin een kind voorkomt dat zijn vader of moeder enorm mist, gaat bij mij door merg en been. Mijn vriendin is ongewenst kinderloos, dus een vrouw die haar kind voor adoptie afgeeft, komt bij haar extreem binnen.

Zo dragen we allemaal onze pijnen. Soms overduidelijk, maar vaak ook een stuk subtieler.

Bijna iedereen die zich in mijn praktijk meldt voor hulp, is gedurende een periode keer op keer geraakt door een gebeurtenis die hem of haar van de leg bracht. Keer op keer wekte iets hevige emoties op en wisten ze niet waarom. Er komt dan een punt dat je er klaar mee bent en wil gaan onderzoeken wat er aan de hand is. Vooral als jij echt anders reageert dan je partner. Hoe kan het dat hij dit zo vreselijk vindt, terwijl mij het niets interesseert. En waarom steunt hij mij niet als mijn kind dit gedrag laat zien, hoezo accepteert hij dit?

Vooral bij opvallende verschillen in reactie, is het vaak een teken dat het vooral in onszelf zit en we op een persoonlijke laag geraakt worden die niet per se iets met het gedrag van onze zoon of dochter te maken heeft. Welke boodschap mag gehoord worden? Welke les geleerd? Welke pijn mag worden gevoeld? Of welke overtuiging losgelaten?

Wanneer werd jij emotioneel en kon je dit niet direct plaatsen? Of eigenlijk nog steeds niet? Wil je hier iets over delen?

P.S. Klik op de button hierboven om mijn GRATIS E-book: HSP & Volle hoofden te downloaden. Boordevol met praktische tips en handvatten.

Hartelijke groeten Janina

Interessant? Deel is lief!

Facebook
Pinterest
Twitter

Ook leuk om te lezen

HSP

Ik weet precies wat ze voelt, want ik ben haar

Als er iets is dat alle moeders in mijn praktijk met elkaar gemeen hebben, is het dat ze zichzelf herkennen in hun hooggevoelige kind. Ze herkennen de strijd, de onzekerheid en de onmacht. Zij waren namelijk zelf vroeger ook zo. En ze vinden het vreselijk dat ze nu zelf zo ongeduldig en machteloos zijn als hun zoon of dochter zichzelf in de weg zit. HSP

Lees dit artikel »
HSP

Over voeding, maar dan anders

Onze jongste zoon heeft een beetje een valse start gehad en de eerste twee jaar van zijn leven stonden veelal in het teken van onverklaarbare koortsen, niet goed eten en drinken, niet goed groeien en nauwelijks slapen. Hij en zijn buik hebben het zwaar gehad en een van de “naweeën” is problemen met voeding.

Lees dit artikel »

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *