Eigenlijk is het elk weekend raak, maar ook tijdens vakanties valt het me vaak op: Wat ondernemen we toch ontzettend veel met onze kinderen! Dagje extra vrij? Hup naar een pretpark! Gaat zwemles een keer niet door? Jottem, gaan we even de stad in. Is je kind enthousiast over hockey* bij de gym, dan gaat hij toch op hockey, we hebben precies die middag nog niets te doen! En ga zo maar door.

Heel leuk allemaal en natuurlijk is het geweldig en belangrijk om samen leuke dingen te doen, om herinneringen te kweken, tradities te ontwikkelen. Maar!

Ik zie ook veel kinderen om me heen die dit eigenlijk helemaal niet fijn lijken te vinden, al missen ze de woorden of het bewustzijn om dit te uiten. Ik zie kinderen -en ouders- die doodmoe zijn van al die ervaringen en die zich nauwelijks meer bewust zijn van hun eigen vermoeidheid, simpelweg omdat ze ondertussen niet beter weten.

Hooggevoelig kind
Heb jij een gevoelig kind? Wees je er dan van bewust dat pauze-dagen heel belangrijk zijn. Nog belangrijker dan bij andere kinderen van dezelfde leeftijd. School en het leven vraagt heel veel van een kind. Ze leren, ontdekken en verwerken de hele dag. Altijd en overal. Dus op de momenten dat er even geen school is en even geen zwemles, is dit een uitgelezen kans op een vet kruis in je agenda te zetten en eens helemaal niets te doen. Een pyjamadag, thuis een beetje aanrommelen. En verder niets. Pauze

“Ja maar, mijn kind kan zichzelf niet vermaken! Het huis is dan al snel te klein en daarom gaan we er maar liever op uit.” Heel veel ouders zullen dit herkennen. Jij ook?

Kip of ei?
Ik vraag me bij dit soort opmerkingen soms af wat er eerder was, de dagen weg of het niet kunnen vermaken. Zou het kunnen dat er een verband is? Dat een kind dat niet (voldoende) de kans krijgt zich te vervelen, omdat er altijd een activiteit of speelkameraad wordt aangeboden, zich niet leert vermaken? Ik denk dat dit soms best het geval kan zijn. 

Wat is de winst?
Het ligt op de loer natuurlijk. Samen spelen ís ook erg leuk en er zíjn ook heel veel leuke dingen om samen te ondernemen. En ja, jij hébt het ook verdiend er even uit te zijn na die dagen knalhard werken en slecht slapen. Allemaal waar. De vraag is echter of dit goed is voor je kind.Daar voeg ik graag nog een fijne gewetensvraag aan toe: Wie heeft er het meeste last van als je kind zich verveelt? Dien je misschien vooral jezelf als je de deur uit gaat en voor afleiding zorgt?

Logisch!
Ik begrijp het helemaal hoor. Het is ook echt geen pretje om een middag (of vakantie..) opgescheept te zitten met een kind dat zichzelf -en dus ook jou- enorm in de weg zit. Het vraagt een lange adem om hier rustig in te blijven. En toch vraag ik het je eens te onderzoeken. Ga eens kijken wanneer jouw kind achter zijn gedrag eigenlijk lijkt te schreeuwen om rust. Wanneer geef jij toe aan zijn nukken, omdat je zelf even de kracht niet hebt voor gedoe. Op welke momenten ga jij confrontaties uit de weg en zie je jezelf opeens de bakfiets weer volladen om ergens te gaan picknicken?

Hoe is dit voor jou?
En wat doet dit met je eigen energie? Kom je echt bij als je steeds de hort op bent? Of verlang jij ergens ook naar keuveluurtjes thuis?

Als jij hooggevoelig bent en van het type rustzoeker** is het extra belangrijk om rust te nemen. Je systeem staan constant op AAN en dit vraagt en kost bergen energie. Ontladen is noodzakelijk en gezond. Maar dit is slechts de helft. Als jij na een drukke dag werken de longen uit je lijf bootcampt, ben je een deel van de druk in je hoofd kwijt en ben je in je lijf gezakt. Hartstikke goed. Maar opgeladen ben je nog niet. Dat vraagt vaak iets anders. Kan in de vorm van een andere activiteit, maar kan ook voor jou in de vorm van rust zijn. Een boek lezen, in bad, een wijntje met een vriendin, wat dan ook. Eerst van de min naar neutraal en vervolgens naar de plus. Dat is het idee.

Rolmodel
Niet alleen voor je eigen welzijn, gezondheid en humeur is het belangrijk hier aandacht aan te besteden. Wanneer heb je voor het laatst iets gedaan, gewoon omdat je ervan geniet? Durf ik te vragen of je tijd besteed aan de dingen die je vroeger graag deed? Wat doe jij voor jou om op te laden? Om in de plus te komen?

Zorg goed voor jezelf. We slaan anderen er graag mee rond de oren, maar doen we het zelf? Wees je ervan bewust dat je kinderen jouw voorbeeld zullen volgen. Hoe fijn zou het zijn als zij van nu af aan mogen leren dat het echt ok is om af en toe niets te doen, om te ontladen en op te laden. We hebben het nodig. Echt. 

🔥🔥🔥

*guilty… Hij begint na de zomer [kuch]

**binnen de groep HSP’ers zijn verschillende ‘soorten’ waar te nemen. Zo is er de rustzoeker, maar ook de prikkelzoeker. Daarnaast valt onderscheid te maken tussen introverte HSP’ers en extraverte. Wil je hier meer over weten, ben je van harte welkom in mijn praktijk. De online training van Saskia Klaaysen kan ik je ook van harte aanbevelen. 

Vergelijkbare berichten