Veel ouders geven aan dat het -zeker de eerste weken na de vakantie- lastig is hun kind zonder drama naar school te brengen. Het ochtendritueel brengt vaak veel spanning en ook het afscheid gaat soms gepaard met tranen en drama. Over het ochtendritueel kan ik desgewenst een andere keer iets schrijven. Vandaag wil ik je een paar tips geven waarmee je het afscheid bij school misschien wat lichter kunt maken:

  1. Erken allereerst de gevoelens van je zoon of dochter. Zeker als alles nieuw en anders is, is het echt een grote verandering voor onze kinderen. In de onderbouw zeker, maar eigenlijk is het na elke zomer weer flink schakelen. Hoogsensitieve kinderen hechten aan routine en willen graag weten waar ze aan toe zijn. Tja.. Dit is dus best een uitdaging. Zie het als levensles, ze hebben dit te leren en het is ok. Maak dus in de aanloop naar bijvoorbeeld groep 1 of 3 alles niet te groot! Deels is het fijn om je kind de kans te geven vragen te stellen, maar het kan ook averechts werken en stress geven.
  2. Vertrouw erop dat je kind zich niet aanstelt en probeer hem/haar op het gemak te stellen. Je kunt bv zeggen dat je begrijpt dat je weer moet wennen aan school en dat je niet weg wil van thuis. Het helpt soms om te vertellen dat de andere kinderen en zelfs de juf die eerste weken ook altijd spannend vinden. Dat het heel logisch is om dit te voelen, want je weet nog helemaal niet hoe het gaat zijn. Vertel dat je nu los gaat laten en dat je er alle vertrouwen in hebt dat je kind een fijne dag zal hebben en dat je er vanmiddag alles over wil horen.
  3. Teken met een gewone pen een hartje op je hand. “Stempel” dan met jouw hand de hand van je kind, zodat er een afdruk ontstaat van het hartje. Zet beide hartjes even beter aan met pen. We willen dat het goed blijft zitten! Op de arm is soms ook handig, dat houdt beter na handen wassen. Voor jonge kinderen is de hand fijner, dat is meer zichtbaar en het gaat meestal vooral om het moment van afscheid in de ochtend. Vertel je kind dat je hem/haar elkaar altijd je draagt en andersom ook. Ook al zijn we niet in dezelfde ruimte, we zijn altijd verbonden.
  4. Koop een halfedelsteen, bv een rozenkwarts. Je hoeft niet per se in de kracht ervan te geloven, maar voor veel kinderen hebben deze stenen een magische werking. En ze zijn gewoon mooi. Een rozenkwarts staat voor liefde, dus daarmee zit je eigenlijk in elke situatie en bij iedere persoon goed. Vertel je kind dat deze steun troost en liefde geeft. Je kunt dit versterken door er samen kusjes aan te geven. De steen kan in de zak of tas worden gedragen, er zijn ook kettingen of sleutelhangers, kijk naar wat veilig en mogelijk is. Ze zijn er ook in de vorm van een hartje en dat is gezien deze situatie ook fijn!
  5. Probeer bij het ophalen niet direct 100 vragen te stellen. Je kind zal nog aan het verwerken en bijkomen zijn van alle gebeurtenissen. Waarschijnlijk heeft je gevoelige dochter ook flink wat emoties ingehouden en dit kan resulteren in een explosie bij thuiskomst. Alle opgebouwde spanning van de leuke en minder leuke dingen moet er echt even uit. Geef je kind te ruimte, laat het even huilen of schreeuwen of wat het ook maar nodig heeft. Daarna samen even flink zuchten, een dikke knuffel en een glas water. Probeer niet direct te willen begrijpen of oplossen, soms moet het er alleen even uit en dan is het weer goed.
  6. Neem een snackje mee als je gaat ophalen. Veel kinderen eten minder door de spanning of ze zijn afgeleid. De term hangry ken je vast, dus iets eten kan al helpen flinke explosies te voorkomen.
  7. Plan de eerste weken meer pauzetijd in. Niet gelijk alles volplannen met speelafspraken of sporten. Even rustig in het ritme komen, neem hiervoor echt de tijd.
  8. Zorg ervoor dat je zelf zo ontspannen mogelijk bent. Als jij om welke reden dan ook twijfelt, voelt je kind dit meteen. Heb vertrouwen. Heb vertrouwen dat je zoon of dochter dit mag leren en weet dat niet alles wat verdriet oplevert trauma veroorzaakt. Hier hebben we doorheen te gaan. Erken hun gevoel, maar maak het niet onnodig groot of dramatisch. Als je bij jezelf merkt dat het voor jou zwaar is je kind naar school te brengen, is het misschien een idee hiermee aan de slag te gaan. Vaak is dit meer jouw angst dan dat van je kind. Het is fijn als je hier minder last van zou hebben en het zou je kind ook helpen. Ik kan dit samen met je doen als je wilt.

Ik hoop dat je hiermee geholpen bent. Heb je zelf nog iets ontdekt dat alle ouders zouden moeten weten? Mail me en ik neem het een volgende keer mee. Herken je sowieso dat je kind regelmatig overprikkeld is en wil je hier meer over weten? Dat is het gratis e-book HSP & Volle hoofden iets voor jou. Lees het en mocht je vragen hebben, neem contact met me op. Het begint met herkennen, dan erkennen en dan kun je het -als dat nodig is- veranderen. 🙂

Vergelijkbare berichten