Als je ooit bij mij een workshop of training hebt gedaan, ben je ermee bekend. Sowieso waarschijnlijk iedereen die ‘iets’ met coaching doet. Het is één van de grootste valkuilen van de gemiddelde kindercoach. In communicatie met een cliënt is het erg belangrijk dit vooral niet te doen, want je loopt het gevaar de verbinding met je coachee kwijt te raken.

Aan de hand van een waargebeurde anekdote maak ik mijn deelnemers altijd duidelijk hoe deze misser op de loer ligt. (en? heb je al een idee waar dit heen gaat?)

Bijtanken

Een aantal jaren geleden had ik een meisje van 5 in mijn praktijk. Een hoogsensitief meisje dat vol goede moed en enthousiasme de schoolweek begon, maar dat tegen de helft van de week eigenlijk geen energie meer over had. Dit had grote gevolgen. Geen eetlust, buikpijn, hoofdpijn, slaapproblemen, eigenlijk alles was een drama vanaf woensdagmiddag. We hadden vrij snel ontdekt dat dit meisje er baat bij had om als ze thuis kwam van school met kussens een soort iglo op de bank te bouwen en daar fijn in te cocoonen. De taak van moeder was haar broertje op afstand houden. Na ongeveer een kwartier was ze opgeladen en kon ze de rest van de dag weer redelijk dragen om op tijd in slaap te vallen en het beter vol te houden gedurende de hele schoolweek.

Na afloop van de laatste sessie hadden moeder en ik nog een gesprek terwijl het meisje in een hoekje op de grond lag te kleuren. Ze vertelde me trots dat dochterlief eigenhandig haar kamer had veranderd. Het tengere popje had zonder hulp haar hoogslaper en bureau verplaatst en had een heel andere kamer gecreëerd. Moeder vertelde dat dit vast was om – in navolging van haar iglo op de bank – meer geborgenheid te voelen. Haar bed voelde nu knusser aan. Ik nam dit direct aan. Het klonk immers zeer aannemelijk.

Toen klonk er een lief stemmetje uit de hoek van de kamer. “Nou, nee hoor mam, dat heb ik gewoon gedaan zodat ik nu mijn bed niet meer uit hoef om het licht uit te doen!” Oeps!

Moeder en ik keken elkaar aan en ik weet zeker dat we om dezelfde reden een blos op de wangen kregen.

N.I.V.E.A.

Niet Invullen Voor Een Ander.

P.U.N.T.

Vergelijkbare berichten