Wat is aarden nou precies?
In ons Calvinistisch kikkerlandje is de term aarden of gronden vaak onbekend en dus vaak onbemind. Wij nuchtere Hollanders vinden dit soort dingen vaak nogal zweverig en ervaren een soort weerstand.
Terwijl er niets aardser is dan aarden. Letterlijk! Onze voorvaders liepen hele dagen op hun blote voeten in de aarde en waren veel meer verbonden met de natuur. Hierdoor waren zij als vanzelf geaard of gegrond. Op een meer spiritueel niveau zou je kunnen zeggen dat wij er baat bij hebben als we in verbinding zijn met onszelf en de energieën die de aarde ons geeft. Alles is immers energie. Niet meer dan logisch dat deze energie moet blijven stromen, toch?
Als wij lekker in ons vel zitten en in verbinding met de energie om ons heen, voelen we ons beter. We zijn sterker en minder afhankelijk of ontvankelijk van anderen. Onze maatschappij en manier van leven zijn hier niet of nauwelijks op gericht. Ons wordt niet geleerd op deze manier naar ons lichaam of de wereld te kijken. Dat is prima. Een kleine groep mensen functioneert prima zonder geaard of gegrond te zijn. Een hele grote groep is geaard zonder hiervan bewust te zijn. Een grote groep echter niet. Voor hen heb ik e.e.a. op een rij gezet.
Hoe voelt het om níet geaard te zijn?
Mensen die niet geaard zijn, zijn letterlijk niet in contact met de aarde. Zij voelen zich wankel, zonder basis, niet prettig. Vaak is dit op een onbewust niveau en zullen onderstaande klachten niet in verband worden gebracht met wel of niet geaard zijn. (NB: Vanzelfsprekend kunnen er ook andere (fysieke) oorzaken zijn!) Heb je last van de volgende ongemakken? Misschien ben je dan niet goed geaard.
- Erg in het hoofd zitten, veel piekeren
- Hoofdpijn, duizelig
- Moeite met in slaap komen of in slaap blijven
- Kort lontje
- Snel afgeleid
- Vermoeid
- Jezelf wegcijferen
- Jezelf niet stevig voelen, niet in balans
Waarom is aarden belangrijk voor gevoelige mensen?
Voor veel hooggevoelige mensen is het een uitdaging om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Vaak hebben we moeite met het bepalen en beschermen van onze grenzen en gaan deze dus regelmatig over. We verlangen erg naar harmonie en zijn vaak geneigd onszelf weg te cijferen om deze harmonie maar te bereiken. We willen geen nee zeggen en anderen niet tot last zijn.
Dit kun je heel lang volhouden, maar waarschijnlijk komt er een punt waarop je voelt of merkt dat het emmertje echt vol is. Om dit te voorkomen, is het een goed idee aandacht aan aarden of gronden te besteden. Het is een manier om je steviger te voelen, je meer in balans te voelen, je meer bewust te maken van je eigen grenzen én het voorkomt dat je energie verdwijnt. Dat klinkt fijn, toch?
Tips om te aarden:
- Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Een uitgerust lichaam is bij voorbaat beter in balans.
- Voeding! Gun je lichaam voeding en je zult beter verbonden zijn met je lichaam.
- Ontspanning. Ga sporten, neem een bad, lees een boek, heb lol met vrienden. Ontspan!
- Letterlijk de aarde in. Met je (blote!) voeten, met je handen. Het bos, de zee. Alle vormen van letterlijk verbonden zijn met de natuur.
- Voel je voeten, wees je ervan bewust dat je wordt gedragen.
- Goed en bewust ademhalen. Diep, rustig, door je buik en met aandacht. Altijd een goed idee. Je zou tijdens het inademen kunnen visualiseren dat je pure zuurstof door je lichaam naar binnen laat stromen, en tijdens het uitademen alles wat je kwijt wilt weer afvoert.
- Stampen, springen, dansen. Letterlijk je energie laten landen, stevig contact met de aarde maken. Mag een muziekje bij!
- Voetmassage. Werkt vanaf de geboorte. Fijne en snelle manier om te gronden voor jong en oud.
- De bodyscan. Geef aandacht aan je lijf. Begin bij je tenen en ga door tot aan je kruin. Span je voeten aan en ontspan. Let tussendoor op een rustige ademhaling. Span je kuiten aan, ontspan. En zo door. Je zult merken dat je lichaam wakker wordt en aanwezig is. Wees je bewust van het feit dat de aarde je draagt.
- Zit je op een stoel en heb je bijvoorbeeld nu geen gelegenheid te gaan stampen of visualiseren? Ga dan goed zitten. Rug recht, voeten plat op de grond, schouders ontspannen naar achteren, paar keer goed ademhalen. Ga dan op je handen zitten. Voel je zitbotjes en wiebel een beetje heen en weer. Voel hoe je stevig in je stoel zit. Laat dan je handen als het goed voelt weer vrij. Merk je verschil?
- De Boom. Dit is een visualisatieoefening waarbij je je voorstelt dat je zo stevig staat als een boom. Ga stevig staan, voeten op heupbreedte, knieën van het slot, adem goed in en uit. Stel je voor dat je wortels hebt diep in de grond. Deze wortels groeien onder je voetzolen, zijn dik en sterk en houden je stevig en in je kracht. Visualiseer een stevige stam die door de wortels gevoed wordt vanuit de aarde. Visualiseer ook je takken en voel hoe ze mee bewegen met de wind. Je bent flexibel, in je kracht, aanwezig, en niemand krijgt jou omver!
Mensen zijn op 1001 verschillende manier hooggevoelig en uiten dit op 2002 manieren. Ook de manier waarop zij aarden, kan verschillen. Houd er rekening mee dat misschien niet alle oefeningen voor jou zullen werken. Ga ermee aan de slag en kijk bij welke jij je het prettigst voelt. Als het goed is zul je na een paar dagen al verschil moeten merken.
Alcohol en drugs staan aarden vaak in de weg. Wees je hiervan bewust.
Wat werkt voor jou? Hoe hou jij jezelf stevig en aanwezig?