Voor veel kinderen is eten en drinken een gevoelig onderwerp. Vaak zitten ouders met de handen in het haar, zij maken zich zorgen en twijfelen of hun kind wel voldoende binnenkrijgt. Hooggevoelige kinderen –zo toont onderzoek aan- zijn nogal kieskeurig als het om voeding gaat. Hier een aantal tips en onderwerpen waar je aandacht aan zou kunnen besteden om het eetgedrag van je kind positief te beïnvloeden. Ik hoor graag wat de effecten zijn!
- Sfeer
Zoals jullie weten zijn gevoelige kinderen heel gevoelig voor sfeer en aandacht. Doe je best om van de maaltijd een gezellig samenzijn te maken. Daar heeft iedereen baat bij! Dek de tafel, zorg op een rustige manier dat iedereen op tijd aan tafel zit, gebruik eens mooie schalen ipv pannen op tafel, voer een gesprek en wees je bewust van de rijkdom van je gezin aan één tafel en voedsel op de borden.
- Tijd
Veel gevoelige kinderen moeten op tijd eten. Ze worden niet alleen humeurig als het te lang duurt, ze zullen ook de energie niet meer hebben om goed te kunnen eten. Let hier eens op en experimenteer ermee. Mijn zoon van 3 kent het begrip honger nog niet, maar gaat rond half 6 om koekjes vragen. Neem dit soort signalen serieus. Geef dus vooral geen koekje, maar leg uit dat je begrijpt dat zijn buik leeg voelt en dat het eten bijna klaar is.
- Structuur
Voor mensen die dit niet kennen, komt dit al snel zeurderig over. Maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat structuur een legitieme reden kan zijn om iets niet lekker te vinden. Ik eet om deze reden liever geen kokos of gehakt. Heel vervelend gevoel krijg ik ervan in mijn mond. Neem je kind serieus. Dit is niet hetzelfde als alles maar goedkeuren, maar luister en zoek samen naar een oplossing. (Mijn moeder was zo lief om te accepteren dat ik na het eten van heerlijke spaghetti een stapeltje gehakt op de rand van mijn bord had verzameld. De groenten, saus en pasta at ik zonder klagen. Pick your battle!)
- “Zit niet te dromen jongen!”
Veel gevoelige kinderen verliezen makkelijk de aandacht. Dit kan zijn doordat ze druk aan het vertellen zijn, maar ook omdat ze in gedachten verzonken zijn. Let erop dat er tussen het praten en dromen door af en toe een hapje genomen wordt.
- Betrek je kind bij de voorbereidingen
Veel kinderen vinden het erg leuk om mee te gaan met boodschappen doen, als ze maar een taak krijgen. Laat ze bijvoorbeeld het menu samenstellen, of –als ze oud genoeg zijn- zelf in de keuken aan de slag gaan. Ga eens naar een moestuin, bezoek een boer. Leg kinderen uit wat ze eten en drinken. Geef ze de ruimte vragen te stellen. Maak het een ervaring en de interesse zal groeien.
- Laat ze zelf opscheppen
Dit is vooral voor kleine kinderen vaak een goed idee. Wij ouders bepalen vaak wat er wordt opgeschept en vinden dan dat dit bordje moet worden opgegeten. Is het jou echter ook wel eens opgevallen dat als je spinazie eet, dat jij dan per ongeluk minder groen opschept? Of als je broccoli hebt gemaakt, je man slecht 2 roosjes op zijn bord laat belanden? Kortom, laat de teugels een beetje vieren… En gun het hele gezin het plezier van een leeg bord.
- Denk niet “Dat proeft hij toch niet”
Want hij proeft het wel degelijk. Resultaat? Hij is boos, teleurgesteld, misselijk, verdrietig, wantrouwend of all of the above. Wees eerlijk. Tuurlijk, we verstoppen allemaal groenten in de saus, maar als je kind vraagt of er in de ovenschotel paprika zit, wees dan eerlijk en bedenk samen een oplossing. Je leert je kind dat het niet mag liegen, dan moet je het zelf ook niet doen.
- Stop met alternatieven aanbieden
Jullie hebben het geprobeerd hè? Ik ook hoor. En? Zoals dr Phil zou vragen “How is that working for you?” Prima om rekening met je kind te houden, maar hou het binnen de perken. Niemand is gebaat bij kilo’s afgekeurd eten in de kliko. En vaak wordt het alternatief ook niet tot de laatste kruimel opgepeuzeld, toch? To eat or not to eat, that’s the question.
- Onderzoek je eigen gedrag
Dit is een brede en vereist een andere manier van kijken. Merk je aan je kind weerstand bij de maaltijd? Is er een ander woord dat in je opkomt dat de lading dekt? Projecteer dit woord eens op jezelf. Is er iets dat jij niet slikt? Iets dat jij moeilijk in te nemen vindt? Is er iets of iemand waar jij je buik van vol hebt? Kortom, hoe ben jij met voeding bezig? Voed jij jezelf voldoende? Dit kan op allerlei niveaus zijn. Op gebied van voedsel, spiritualiteit, liefde, kennis enz. Onderzoek dit eens. Misschien probeert je kind je uit liefde iets te vertellen..
- Weet dat het beter wordt
Ik was ongeveer 18 toen ik besloot onbekende dingen te gaan proeven. Maar goed dat mijn ouders daar niet op hebben gewacht, toch? Hou het aan tafel luchtig, probeer te koken wat goed valt en geniet daarvan. Zijn dat 6 gerechten? Dan zijn dat 6 gerechten. Heb je af en toe zin in gerecht 7? Geniet dan van gerecht 7 en geef je kind een boterham. Wees wat losser. Het komt goed. Echt waar. En vergeet vooral niet zelf van je eten te genieten!
Wat was voor jou en jouw kind de ultieme oplossing? Deel hem hier zodat we van elkaar kunnen leren!