HoogSensitiviteit Analyse (HSA)

Veel van mijn cliënten hebben zich goed ingelezen over HSP voordat ze contact met mij opnemen. Jij waarschijnlijk ook. 

De algemene betekenis en kenmerken zijn vaak goed bekend. En toch is dit niet altijd genoeg om verder te kunnen met je eigen hooggevoeligheid of om je hoogsensitieve kind beter te kunnen begrijpen en begeleiden.

Persoonlijk maatwerk is nodig. Hoe zet ik dat wat ik weet om in handelen? Dat is de rode draad in mijn trajecten. Als alleen weten genoeg was, zou ik een ander vak moeten gaan kiezen zeg ik wel eens voor de grap. De brug slaan naar voelen en van daaruit anders handelen is niet makkelijk en daar help ik je mee.

Een van de tools die ik hiervoor inzet, is de spiksplinternieuwe HoogSensitiviteitsAnalyse die ontwikkeld werd door Esther Bergsma.

Dit is wat zij over de analyse zegt:

Esther Bergsma
Lees verder
“De essentie van hoogsensitiviteit – zo leerde ik al snel tijdens mijn counsellingjaren – is de diepgaande verwerking van informatie. En bij het bestuderen van wetenschappelijk onderzoek werd dat alleen maar versterkt. Toch komt dit in de bestaande HSP-tests niet goed tot uiting. Dat was voor mij de reden om een nieuwe hoogsensitiviteitsanalyse (HSA) te maken. Het doel: een specifiek en integraal instrument te bieden aan eerstelijns zorgverleners bij de intake van hoogsensitieve personen (HSP).”

Is dit niet hetzelfde als de HSP test?

Een analyse is iets anders dan een test, zoals de test die je ook op mijn website treft. Deze test geeft enigszins uitsluitsel of je HSP bent of niet, maar eigenlijk zegt dat nog niet zo veel.

Als je hoogsensitief bent wil je niet alleen weten of je HSP bent of niet, maar ook specificeren op welke manieren je hooggevoeligheid in jouw dagelijks leven tot uiting komt.

Deze analyse verkent onder meer welke aspecten van invloed zijn op de problemen die je ervaart. Daarom is het belangrijk alle kernelementen van de eigenschap hoogsensitiviteit goed te bevragen.

De beschikbare tests zijn daar niet geschikt voor omdat items voor diepgaande verwerking ontbreken. De tool die Esther ontwikkelde besteed aan dit deel wel aandacht en dat is belangrijk, omdat juist dát de kern is van HSP zijn.

Eigenschappen

Diepgaande verwerking

Uit MRI-studies is bekend dat de hersenen van hooggevoelige mensen informatie op veel meer manieren analyseren en combineren dan andere mensen. Voor eenzelfde taak zijn meer hersengebieden actief en zie je meer verbindingen tussen die gebieden. Je kunt je wellicht voorstellen dat dit veel energie kost. Gelukkig biedt het tegelijkertijd ook voordelen om zo uitgebreid alles te verwerken.

Vermoeid

Een veelgehoorde klacht van hooggevoelige mensen is dat ze vaak vermoeid zijn. Ook bij een ‘normaal’ activiteitenpatroon. De nieuwe hoogsensitiviteitsanalyse werpt een scherper licht op de oorsprong van deze klacht. Elk element uit de definitie van HSP wordt met een aantal vragen (items) aangestipt, zodat we samen helder krijgen wat deze eigenschap precies voor jou betekent en waar je aan zou kunnen werken.

Esther voegt nog toe: “In de originele test van Aron zijn de vragen “Ik word diep geraakt door kunst of muziek” en “Ik merk op en geniet van delicate en fijne geuren, smaken, geluiden en kunstwerken” de enige positief geformuleerde vragen. In mijn hoogsensitiviteitsanalyse staan veel meer voordelige aspecten. Ik ben van mening dat onder de gewaarwordingen waar je hinder van ervaart, een positieve basis bestaat. Je HSP-talenten. Als je gevoelig bent voor geluiden, betekent het evenzeer dat je heel subtiele geluiden kunt waarnemen. Of als je snel overspoeld raakt door emoties van anderen, ben je waarschijnlijk een zeer empathisch persoon. Het weer herkennen van die kwaliteiten helpt mensen in het leren omgaan met hun hooggevoeligheid. Ze ervaren daarna minder de lastige uitingen en meer de voordelen van de eigenschap. Dat deze HSA naast de professionele en doelmatige analyse die benefits uitdraagt is mooi meegenomen.”

Eigenschappen

Deze HSA is vanaf januari een standaard onderdeel van mijn trajecten, maar is ook los af te nemen. Je komt naar mijn praktijk in Den Haag en we besteden 2 uur aan de analyse.

Na de analyse weet jij precies wat het voor jou persoonlijk inhoudt om HSP te zijn. Wat je valkuilen zijn, maar ook je talenten. Wat een kracht zal het geven als je deze weet te combineren en hiermee je hooggevoeligheid niet meer als last, maar als fijne eigenschap te ervaren.

Zullen we?

Wat levert jou dit op?

Hoogsensiviteit Analyse

Ontdek jouw HSP krachten!
249
  • Waardevolle theorie & praktische tips
  • Uitgebreide 2 uur durende HSP-analyse
  • Ontdek je talenten
  • Persoonlijk maatwerk

Wat anderen zeggen

Deze analyse heeft ook anderen geholpen. Lees hier enkele meningen.

Eva Keeris
Lees verder
Omdat Janina zelf ervaringsdeskundige is én een enorme hoeveelheid theoretische kennis heeft, gaat de coaching echt werkelijk over het echte leven en niet over tips en trucs die niet doorleefd of niet realistisch zijn.
Natascha Peters
Lees verder
Het voelde (voelt) als een warm welkom en samen hebben we een mooie sessie mogen neerzetten, waarbij er voor mij veel dingen duidelijk werden en ik inzichten heb gekregen. Bevestiging van wat ik diep van binnen al wist. De steun en het begrip dat ik van jou krijg is hartverwarmend en heel fijn.
Familie Simons
Lees verder
Toen wij bij Janina als hsp gezin terecht kwamen was dat al vanaf het eerste gesprek een ware openbaring. Eindelijk iemand die mijn dochter, man en mij begrijpt. Onze dochter van 3 is helemaal opgebloeid en maakt langzaamaan op haar manier meer contact met haar omgeving. We kwamen voor onze dochter maar we hebben alle drie een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt die echt heel erg fijn was. De handvatten die we hebben gekregen zijn nog steeds van toepassing en het werkt.
Jarah de Weerdt
Lees verder
Ik voelde me bij Janina meteen op mijn gemak, door haar heerlijke humor en haar duidelijke communicatie. Ze zet eerlijk neer wat ze voor je kan betekenen en hoe het plan er uit kan gaan zien. Janina heeft heel veel kennis van zaken en ik waardeer het enorm dat ze altijd de tijd neemt voor mijn vragen en mijn overpeinzingen. Ook mijn dochter voelt zich bij Janina op haar gemak. Het was mooi om te zien hoe al bij de eerste ontmoeting er een gevoel van warmte en veiligheid was.

Vragen?

Nee, coaching wordt niet vergoed.

Natuurlijk! Maak vrijblijvend een afspraak voor een online gesprek via deze link. We bespreken wat je nodig hebt en wat ik voor je kan betekenen. Gratis en vrijblijvend.

Het is tijd
voor verandering