De laatste maanden heb ik veel jonge mannen in mijn praktijk. Variërend van 13 tot 18 jaar en allen hooggevoelig. De meeste jongens hebben pas kort van deze eigenschap gehoord en komen bij mij om er meer over te weten en er beter mee om te leren gaan. Het merendeel heeft een flinke medische molen achter de rug waar niets uit kwam. Voornaamste klachten zijn vermoeidheid, moeite met focus, verdriet, buikpijn, hoofdpijn en stemmingswisselingen.

Met één jongen in het bijzonder had ik erg leuke gesprekken. Hij bleek een evenbeeld van mij op zijn leeftijd. De dingen die we deelden zijn ‘officieel’ vast niet allemaal aan HSP gelinkt, maar misschien ook wel. De herkenning was zo groot, dat ik een aantal overeenkomsten graag met jullie deel.
Voor de volledigheid: Dit is zoals hij en ik als tiener HSP ervaren. Zoals ik al eerder aangaf zijn er veel vormen van hooggevoeligheid en nog meer manieren om deze te uiten. Dit is er slechts 1 van.

  • We zijn avondmensen. De wekker gaat standaard een paar uur te vroeg naar onze zin en we zijn de hele dag niet echt wakker. We nemen ons dan ook bijna dagelijks voor om vanavond écht op tijd te gaan slapen. En elke keer lukt dat niet, omdat we zo rond 9 uur ‘s avonds opeens klaar wakker en fit zijn. Ons huiswerk heeft hieronder te lijden. Want eigenlijk zijn we pas rond 9 uur klaar om echt te beginnen en komen hierdoor altijd in tijdnood. En dit resulteert weer in slechte cijfers.
  • We vergeten vaak te eten. Dit heeft te maken met niet goed verbonden zijn met het lichaam. Vaak wijzen anderen ons hierop omdat we dan opeens heel chagrijnig zijn. Het overkwam mij zeer regelmatig dat ik rond 3 uur ‘s middags opeens hoofdpijn kreeg en me niet lekker voelde en me dan pas realiseerde dat ik die dag nog niets gegeten had. Een hele goede tip van één van mijn cliënten: Adem diep in en schenk hierbij aandacht aan je buik. Je kunt dat opeens voelen of je honger hebt. Of niet. 🙂
  • Onze ademhaling is omgekeerd. Bij inademen gaat onze buik in, met uitademen uit. Het hoort andersom. Dit komt bij gevoelige kinderen heel vaak voor en vraagt om voorzichtige aandacht.
  • Het liefst eten we 2 keer per dag warm. Brood vinden we niet zo lekker en saai. Maarja, dat is lastig in een kantine met een broodtrommel…
  • We nemen emoties over van anderen. We worden overvallen door een gevoel en kunnen dan niet plaatsen waar dit vandaan komt. Dat is heel verwarrend en vervelend.
  • We zijn minder dan leeftijdgenoten geïnteresseerd in sport. We zijn er te moe voor, maar vinden het ook gewoon minder boeiend.
  • Sowieso zijn we vaak heel moe en zouden we na een dag school het liefst een paar uur slapen.
  • We voelen ons erg ongemakkelijk als er gepest of genegeerd wordt. We trekken kinderen aan die minder populair zijn. Veel kinderen vertellen graag hun zorgen en problemen aan ons en wij doen dan ons best hen te helpen.

Herken je dit? Ben je een tiener of kun je je dit nog herinneren van vroeger? Wat doet het met je nu je met andere ogen naar jezelf kunt kijken?

P.S. Klik op de button hierboven om mijn GRATIS E-book: HSP & Volle hoofden te downloaden. Boordevol met praktische tips en handvatten.

Hartelijke groeten Janina

Interessant? Deel is lief!

Facebook
Pinterest
Twitter

Ook leuk om te lezen

slide
HSP

Gekleurde bril

Ik vind het heerlijk om naar een bepaald tv-programma te kijken en tegelijkertijd de commentaren op twitter hierop te lezen. Noem het een afwijking, noem

Lees dit artikel »
HSP

Ik weet precies wat ze voelt, want ik ben haar

Als er iets is dat alle moeders in mijn praktijk met elkaar gemeen hebben, is het dat ze zichzelf herkennen in hun hooggevoelige kind. Ze herkennen de strijd, de onzekerheid en de onmacht. Zij waren namelijk zelf vroeger ook zo. En ze vinden het vreselijk dat ze nu zelf zo ongeduldig en machteloos zijn als hun zoon of dochter zichzelf in de weg zit. HSP

Lees dit artikel »

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *