Emotionele erfelijkheid

Bijna 10 jaar geleden begon ik mijn praktijk Kindercoach De Vuurtoren. Ik ging met hoogsensitieve kinderen werken. Ik wilde ervoor zorgen dat zij zich gezien en gehoord voelden. Dat hun ouders hen zouden zien en horen.
Binnen twee jaar verschoof mijn cliënt van het gevoelige kind naar de ouder(s) van het gevoelige kind. Als ouders weten en begrijpen wat het inhoudt om hoogsensitief te zijn, is dit -wat mij betreft- veel waardevoller dan een eenmalige duiding of bevestiging door een kindercoach. Samen kunnen zij de signalen die zich zonder twijfel in andere vormen weer zouden laten zien, herkennen en er dan zelf mee aan de slag. Heel mooi en waardevol. 

Missie en visie
Nu heb ik het gevoel dat ik weer dichterbij een concretere invulling van mijn werk ben. Beetje bij beetje krijgt mijn missie een andere vorm. De visie draag ik al heel lang in mijn hart. Mijn intuïtie vertelt me heel lang dat dit is wat ik moet doen. De afgelopen tijd wordt het steeds duidelijker, krijgt het handen en voeten. Het wordt steeds meer een samenwerking tussen hart en hoofd.
 
Emotionele erfelijkheid
In 2007 werd ik gegrepen door familieopstellingen. De maskers en systemisch werk volgden. Ook epigenica en holistisch en energetisch werk trok -en trekt- mijn aandacht. Voor mij werd steeds zichtbaarder dat we als kinderen meer erven dan karaktertrekjes of kleur ogen. Er bestaat zoiets als emotionele erfelijkheid. Dit is geen wetenschappelijke term, dit is hoe ik het noem. Het omvat alles wat we dragen omdat we kinderen zijn van onze ouders.
Het komt keer op keer op hetzelfde neer:  Wij volwassenen hebben de verantwoordelijkheid onze eigen processen (aka: ons gedoe, onze pijn, onze trauma’s, onze shit, alles) aan te gaan en waar mogelijk op te lossen zodat we onze kinderen hier niet mee belasten.
 
Ik weet dat jij weet dat dit waar is. Ik weet ook dat je het misschien vaag vindt of (nog) niet durft. Deels is het echt ok, we horen bij onze clan en dragen deels het lot van een groep, familie, geschiedenis of land. Deels is het echter niet ok. En uit het zich in de vorm van stress, ziekte, onmacht, powerplay of liefdeloos gedrag naar onszelf, onze kinderen of de aarde. Zodra dát deel geraakt wordt, moet je echt aan de bak. Ook al is dit heel spannend.
 
Bekende thema’s
Waarschijnlijk herken je het thema van eerdere ontmoetingen, als een oude vriend. Eerder was het echter makkelijk om het onder het tapijt te schuiven, je had immers alleen met jezelf te maken. Geen zin, geen tijd of angst waren prima redenen om het niet aan te gaan. #beentheredonethatgotthetshirt
 
Actie
Nu ben je echter vader of moeder van een kind dat het recht heeft een eerlijke kans in het leven te krijgen. Om zich veilig te voelen, om zich te kunnen ontwikkelen, om te groeien, om te vallen, om op te staan, om te zijn. De wereld heeft onze kinderen nodig. Wij hebben het nodig. 
 
De les van Anna Verwaal voedt mijn overtuiging, zij het weer op een andere manier: “Wat niet tot ons komt via het bewustzijn, komt op ons pad als lot.”
 
Als we er niet onderuit komen, kunnen we maar beter direct aan de slag gaan. Toch?
 
===
Welkom
Als je vragen hebt of inderdaad eens met deze blik naar je eigen leven wilt kijken, ben je van harte welkom. Het zal jou en je systeem dienen, daar ben ik van overtuigd.
 
❤️

P.S. Klik op de button hierboven om mijn GRATIS E-book: HSP & Volle hoofden te downloaden. Boordevol met praktische tips en handvatten.

Hartelijke groeten Janina

Interessant? Deel is lief!

Facebook
Pinterest
Twitter

Ook leuk om te lezen

slide
HSP

Gekleurde bril

Ik vind het heerlijk om naar een bepaald tv-programma te kijken en tegelijkertijd de commentaren op twitter hierop te lezen. Noem het een afwijking, noem

Lees dit artikel »
HSP

Ik weet precies wat ze voelt, want ik ben haar

Als er iets is dat alle moeders in mijn praktijk met elkaar gemeen hebben, is het dat ze zichzelf herkennen in hun hooggevoelige kind. Ze herkennen de strijd, de onzekerheid en de onmacht. Zij waren namelijk zelf vroeger ook zo. En ze vinden het vreselijk dat ze nu zelf zo ongeduldig en machteloos zijn als hun zoon of dochter zichzelf in de weg zit. HSP

Lees dit artikel »
HSP

Over voeding, maar dan anders

Onze jongste zoon heeft een beetje een valse start gehad en de eerste twee jaar van zijn leven stonden veelal in het teken van onverklaarbare koortsen, niet goed eten en drinken, niet goed groeien en nauwelijks slapen. Hij en zijn buik hebben het zwaar gehad en een van de “naweeën” is problemen met voeding.

Lees dit artikel »

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *